József Attila Gimnázium - Makó

látnivalók Makón

József Attila Gimnázium - Makó

A város 1895-ban építtette fel az új polgári középiskolát. A költségeket Csanád vármegye törvényhatósága, Dessewfy Sándor megyéspüspök és Makó városa állta. A kétemeletes iskolaépületet csekély kiülésű, armírozott sarkú közép- és sarokrizalit tagolja. 2000-ben újították föl Makovecz Imre tervei alapján; ekkor aulával és rendezvényteremmel bővült, valamint felépült mellé a Városi Sportcsarnok.

align=left A makói József Attila Gimnázium eklektikus épülete a városközpont egyik meghatározó építménye, a benne működő iskola pedig Makó és térségének legrangosabb és legnagyobb hagyománnyal bíró középfokú oktatási intézménye.

1851-től csak egy négyosztályú magángimnázium működött Makón, az is csak 1872-ig. Megszűnésével a város világi középfokú oktatási intézmény nélkül maradt, ezért az 1875. augusztus 9-én tartott közgyűlés határozata értelmében a református gimnázium más felekezethez tartozó diákok számára is látogathatóvá vált. Ezen intézmény 1880-ig működött, amikor kénytelen volt bezárni, mert elesett Makó város támogatásától, működését nem tudta finanszírozni.

A volt sóház helyén épült fel az impozáns, Gerle Lajos tervezte épület, amelynek helyén előtte az adóhivatal működött. Az alapkőletétel 1894. november 18-án történt, a gimnázium ünnepélyes felavatására 1895. szeptember 15-én került sor.

A gimnázium felújjítására 2000-ben került sor Makovecz Imre tervei alapján, ekkor aulával és rendezvényteremmel bővült, valamint felépült mellé a Városi Sportcsarnok, amit a gimnázium tanulói sportolásra használhatnak. Az épület jelenleg is gimnáziumként funkcionál, benne a József Attila Gimnázium és Kollégium működik.
Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makónés környékén


Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu