Juhász - Bán ház - Makó

látnivalók Makón

Juhász - Bán ház - Makó

align=left A Juhász- (Bán-) ház a makói Belvárosban található, a város egyetlen romantikus polgárháza. Az épület műemléki védelmet élvez. A műemlék helyén Juhász Antal református lelkész vásárolt magának házat. A telken 1860 körül felépült új házba ügyvéd fia költözött esküvője után. A régi házat teljesen lebontották, és egyszerre építették fel a mai épület utcai és udvari frontját. Mivel a városban más, ehhez hasonló kúria nem található valószínűsíthetően nem helyi mérnök tervezte.

Az épületben gyakran tartózkodott Juhász István, aki 1870 és 1875 között Makó polgármestere volt, és Juhász Lajos szemorvos, a két világháború között üzemelő, nevét viselő nyilvános könyvtár alapítója.

A házasságból gyermek nem született, ezért a házat 1896-ban eladták dr. Bán Zsigmond ügyvédnek (Makó későbi főügyésze). Ők jelzálogba adták, ezért haláluk után az Arad-Csanádi Gazdasági Takarékpénztár tulajdona lett. 1937-ben árverésen dr. Nacsa Mihály vármegyei főtisztviselő vásárolta meg. Halála után fia, majd unokái örökölték a házat.

A második világháború után a kapualj melletti két helyiséget lakónak utalták ki. 1988 és 1991 között újították föl: befejezték a korábban elkezdett falszigetelést, kicserélték a burkolatot, újravakolták a falakat. A homlokzat hitelesen lett helyreállítva.

Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén